Λακωνική Παράδοση...

Η Εταιρεία Μας

Οι Λακωνικοί Κήποι δημιουργηθήκαν από την ανάγκη Ολικής Κάλυψης Αναγκών της BIOFRESH A.E. και την ανάγκη των αγροτών για μοντέρνες λύσεις καλλιέργειας.

Οι Λακωνικοί Κήποι ιδρυθήκαν το 2010 και λειτούργησαν επιχειρησιακά την ίδια χρονιά.

Οι Λακωνικοί Κήποι έχουν πιστοποίηση από την Q Way, η οποία έχει απορροφηθεί από την TUV Austria Hellas, για εμπορική δραστηριότητα Βιολογικών Φρέσκων Φρούτων, Βιολογικού NFC Χυμού πορτοκαλιού και Συμπυκνωμένου Βιολογικού Χυμού πορτοκαλιού. Επίσης οι Λακωνικοί Κήποι μπορούν να προμηθεύσουν συμβατικό NFC χυμό Πορτοκαλιού.

Οι Λακωνικοί Κήποι είναι κομμάτι της Λακωνικής παράδοσης και μέλη καθημερινούς διπλανούς μας αγρότες.

Οι Λακωνικοί Κήποι έχουν γραφεία στην Σκάλα και στην Σπάρτη. Τα γραφεία στην Σπάρτη στεγάζονται στον ενοικιασμένα γραφεία των Εσπερίδων. Οι Λακωνικοί Κήποι με σεβασμό την τοπική Παράδοση ενοικίασαν τον χώρο αυτόν και τον ανακαινίζουν. Οι Εσπερίδες είναι κομμάτι της ιστορίας της Σπάρτης. Συστάθηκαν την δεκαετία το 70’ από τον Δημήτρη Παπαδημητρακόπουλο και λειτούργησαν με 300 μέλη. Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης υποτόνισαν την λειτουργία τους.

Οι Λακωνικοί κήποι εκτός από τον σεβασμό στην παράδοση της Λακωνικής γης εφαρμόζουν και την τεχνολογική ανάπτυξη, έτσι ο ντόπιος παραγωγός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που είναι τα συνεργία συγκομιδής, πότε θα γίνει η συγκομιδή, ποιοτικά στοιχεία για την σοδειά του κτλ μέσα από το site μας.

Επιπροσθέτως υπάρχει συνεχής εκπαίδευση προς τον τοπικό αγρότη ώστε να γνωρίζει και να αποφασίζει ότι είναι πιο αποδοτικό για εκείνον και τον κόπο του.

Γραφεία Λακωνικών Κήπων σε Σκάλα Λακωνίας

Γραφεία Λακωνικών Κήπων σε Σπάρτη Λακωνίας

Ανακοινώσεις

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

»10/06/2015 - ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ AE 2014

»11/11/2016 - ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ AE 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

»03/01/2016 - Πρόσκληση σε ΓΣ Αύξησης ΜΚ

»20/11/2015 - Πρόσκληση για Άσκηση Διακιώματος Προτίμησης

»27/10/2015 - Τακτική Γενική Συνέλευση Λακωνικοί Κήποι AE 2015

»10/06/2015 - Τακτική Γενική Συνέλευση Λακωνικοί Κήποι AE 2015

1. Τα Nέα των Λακωνικών Κήπων (καθημερινές ανακοινώσεις για τον παραγωγό-μέτοχο)

ΗΜΗΡΕΣΙΑ.gr

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ ΧΥΜΩΝ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ Στον επώνυμο βιολογικό χυμό μπαίνουν οι «Λακωνικοί Κήποι»

Τη δημιουργία εργοστασίου εμφιάλωσης χυμών δρομολογεί η εταιρεία «Λακωνικοί Κήποι», στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης των εργασιών της εντός και εκτός συνόρων. Η εταιρεία αποτελεί σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με κυριότερο μέτοχο τη βιομηχανία χυμοποίησης Biofresh hellas και ομάδα καλλιεργητών της περιοχής, επιδιώκει πέρα από την εμπορία νωπών φρούτων και τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές να επεκταθεί στην εμφιάλωση και εμπορία επώνυμων χυμών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αιχμή το βιολογικό. Στο στόχαστρο της βρίσκονται οι διεθνείς αγορές και ειδικότερα οι ΗΠΑ, όπου η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα ειδικά στις νέες οικογένειες (ηλικίες μεταξύ 25 και 40 ετών) αυξάνεται θεαματικά. Σχέδια υπάρχουν και για την ελληνική αγορά, ωστόσο αυτά αφορούν πρωτίστως την κατηγορία των premium χυμών όπου παρά την κρίση –όπως θεωρεί- υπάρχει χώρος για ποιοτικά προϊόντα σαν αυτά που θέλει να παράξει. Όπως ανέφεραν σε δημοσιογράφους στελέχη των «Λακωνικών Κήπων» στο περιθώριο πρόσφατης εκδήλωσης, στόχος όλης αυτή της προσπάθειας είναι η αξιοποίηση του ποιοτικού καρπού που παράγει ο πρωτογενής τομέας της Λακωνίας και η διάθεσή του, στις διεθνείς αγορές προς όφελος των καλλιεργητών αλλά και της εθνικής οικονομίας. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουν να κάνουν συμμέτοχους και άλλους καλλιεργητές της περιοχής, οι οποίοι σύμφωνα με τους ανθρώπους των «Λακωνικών Κήπων» μόνο κερδισμένοι θα βγουν εάν συνεργαστούν με την εταιρεία, προμηθεύοντάς της με τα προϊόντα τους. «Εκτός από την έγκαιρη εξόφλησή τους, υπάρχει συνεχής εκπαίδευση προς τον τοπικό αγρότη, ειδικά για τη βιολογική καλλιέργεια ώστε να γνωρίζει και να αποφασίζει ό,τι είναι πιο αποδοτικό για εκείνον», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Βαζένιος. Νέα επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ

Την κατασκευή και λειτουργία του εμφιαλωτηρίου θα αναλάβει η εταιρεία Freshland, στην οποία εκτός των Λακωνικών Κήπων συμμετέχουν με πλειοψηφικό ποσοστό η Biofresh hellas. Το ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% θα χρηματοδοτηθεί με κρατική επιχορήγηση που έχει ήδη εγκριθεί και το 25% από ίδια κεφάλαια. Η ανέγερση του εμφιαλωτηρίου θα γίνει σε οικόπεδο 18.000 τ.μ, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από τη Σπάρτη και δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Biofresh ενώ θα απασχολεί συνολικά 50 άτομα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το εμφιαλωτήριο αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2016, με δυναμικότητα 4 εκατομμυρίων λίτρων ενώ υπάρχει μελέτη και για νέα επένδυση, η οποία αφορά στη διαχείριση των υπό-προϊόντων της παραγωγής χυμών όπως της φλούδας πορτοκαλιού.

Είσοδος στο ΧΑ

Στα μελλοντικά σχέδια, όπως επεσήμαναν ο κ. Βαζένιος αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Biofresh hellas, Κωνσταντίνος Ψαραδέλλης είναι η έκδοση ενός ομολογιακού δανείου ενώ δεν αποκλείεται και η είσοδος στο Χρηματιστήριο, προκειμένου να εισρεύσει επιπλέον ρευστότητα στα ταμεία. Οι ίδιοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία των «Λακωνικών Κήπων», προσθέτοντας πως εχέγγυο για την επιτυχία αποτελούν οι βασικοί μέτοχοι που στηρίζουν την εταιρεία από την πρώτη στιγμή ίδρυσή της, το 2010.

Γιώργος Μανέττας

NEWMONEY.GR

9 Οκτώβριος 2014

Φρέσκος χυμός από το ελληνικό χωράφι σε όλο τον κόσμο Λακωνικοί Κήποι: Οι παραγωγοί ενώνονται και γίνονται μέτοχοι της επιτυχίας

της Ελένης Στεργίου

Για όσους δεν αντέχουν τη ζωή στην πόλη, θέλουν να αλλάξουν τα πάντα και ονειρεύονται μυρωδιά από γρασίδι και γεύση δεν έχουν παρά να κάνουν μία βόλτα στη Σπάρτη και στους κήπους της. Σε μία Γη ιστορική, γεμάτη αρώματα πορτοκαλιών, ελαιόδεντρων και γεύσεων ιδρύθηκαν οι Λακωνικοί Κήποι. Είναι μία προσπάθεια συλλογική, αφού αποτελεί σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα και ομάδα καλλιεργητών της Λακωνίας για την παραγωγή και εμπορία νωπών φρούτων και τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές, και την εμφιάλωση χυμών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αιχμή το βιολογικό. Ο ντόπιος παραγωγός που συμμετέχει στο συνεταιρισμό γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που είναι τα συνεργία συγκομιδής, πότε θα γίνει η συγκομιδή, ποιοτικά στοιχεία για την σοδειά του, αφού υπάρχει ενημέρωση ηλεκτρονικά. Επιπροσθέτως υπάρχει συνεχής εκπαίδευση προς τον τοπικό αγρότη ώστε να γνωρίζει και να αποφασίζει ότι είναι πιο αποδοτικό για εκείνον και τον κόπο του.

Δημιουργήθηκαν από την ανάγκη κάλυψης της βιομηχανίας χυμοποίησης και την ανάγκη των αγροτών για μοντέρνες λύσεις καλλιέργειας, ενώ σχεδιάζει επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου εμφιάλωσης χυμών στη Σπάρτη, με στόχο τις διεθνείς αγορές και ειδικότερα στις ΗΠΑ, όπου έχει μεγάλη ζήτηση.

Ο Πρόεδρος των Λακωνικών Κήπων, Γιώργος Βαζένιος, μας αναφέρει ότι “στους μελλοντικούς μας στόχους, προσβλέπουμε στην απόκτηση γης για τη δημιουργία ιδιωτικών καλλιεργειών βιολογικού και συμβατικού πορτοκαλιού, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και στην ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας. Θα πρέπει πρώτα από όλα να διευκρινίσουμε πως οι διαφορές μεταξύ συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας εστιάζονται στα εγκεκριμένα προϊόντα θρέψης και φυτοπροστασίας που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται προκειμένου μια καλλιέργεια να πιστοποιηθεί ως βιολογική, σε σχέση με τα αντίστοιχα που χρησιμοποιούνται σε μια συμβατική καλλιέργεια”.

Όπως τονίζει ο κ. Βαζένιος, “μελλοντικά θα έχουμε τη δυνατότητα διάθεσης στους παραγωγούς μας βιολογικά-οργανικά λιπάσματα με μηδενικό κόστος, που θα προκύπτουν από την εκμετάλλευση των υποπροϊόντων παραγωγής της Biofresh Α.Ε., γεγονός που θα παρέχει την δυνατότητα στους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή τους, χωρίς να επιβαρύνονται με λιπάσματα χημικής σύνθεσης”.

Οι Λακωνικοί Κήποι ιδρύθηκαν το 2010, λειτούργησαν επιχειρησιακά την ίδια χρονιά και έχουν γραφεία στην Σκάλα και στην Σπάρτη. Τα γραφεία στην Σπάρτη στεγάζονται στον ενοικιασμένα γραφεία των Εσπερίδων, το οποίο είναι κομμάτι της ιστορίας, αφού συστάθηκαν την δεκαετία το 70’ από τον Δημήτρη Παπαδημητρακόπουλο και λειτούργησαν με 300 μέλη. Η εταιρεία αποτελείται από 147 μετόχους και μικρομετόχους – εκ των οποίων και παραγωγοί πορτοκαλιού Στη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης συμμετέχουν αναλογικά η Biofresh AE με ποσοστό 22,71%, η Biofresh Europe (με έδρα τη Γερμανία) με ποσοστό 19,95%, η KSY juice Blends στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 31,34%, ιδιώτες με ποσοστό 21,52% και λοιπά κεφάλαια 5%.

Οι Λακωνικοί Κήποι εκμεταλλεύονται 5.000 τόνους προερχόμενους από τη Λακωνία, 3.000 τόνους από την Άρτα, 2.000 από την Ηλεία και 1.000 τόνους από τη Μεσσηνία, ενώ η συγκομιδή πραγματοποιείται με σύγχρονα μέσα, ελέγχεται ηλεκτρονικά και μέσα σε 24 ώρες το προϊόν παραδίδεται στο εργοστάσιο για κοπή και εκχύμωση, ώστε να διατηρούνται η ποιότητα του χυμού. Η εξωστρέφεια είναι βασικό χαρακτηριστικό της εταιρίας, καθώς μέσω της εταιρίας Biofresh, οι Λακωνικοί Κήποι διεισδύουν σε 42 χώρες σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, ΗΠΑ και Άπω Ανατολή. Ο κύκλος εργασιών της εταιρεία το 2013 διαμορφώθηκε στα 1,73 εκατ. ευρώ και για το 8μηνο του 2014 έχει φτάσει ήδη τα 2,8 εκατ. ευρώ με στόχευση να κλείσει στα 4,2 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση της τάξεως του 200%.

Όπως μας αναφέρει ο κ. Γιώργος Βαζένιος, “βασικό συστατικό της επιτυχίας μας, είναι η προτεραιότητα που δίνουμε στον Λάκωνα Παραγωγό. Αυτό καθορίζεται και από το γεγονός ότι δίνουμε την δυνατότητα στον ίδιο τον παραγωγό να συμμετέχει ως μέλος στην σύνθεση της εταιρείας και να έχει ο ίδιος οικονομικό όφελος” και προσθέτει ότι “ εφαρμόζουμε την κάθετοποιηση της παραγωγής – κατανάλωση, ως αποτέλεσμα αυτό να μας δίνει τη μέγιστη προστιθέμενη αξία στο προϊόν με αποτέλεσμα, ο παραγωγός, που είναι μέλος των ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΚΗΠΩΝ , να εισπράττει την μεγαλύτερη εμπορική αξία από την πώληση των πορτοκαλιών του”.

Ταυτόχρονα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαζένιος, σε συνεργασία με τοπικά θερμοκήπια επιδιώκουμε τον εφοδιασμό των αγροτών με πιο αποδοτικά και ανθεκτικά δέντρα και ποικιλίες φρούτων, προκειμένου να αντέχουν περισσότερο στον παγετό, και να έχουν καλύτερη απόδοση χυμού ανά καρπό.

Σοφοκλέουςin

Λακωνικοί Κήποι: Στις αγορές του εξωτερικού με όχημα την πολυμετοχικότητα

Αξιοποίηση γης για δημιουργία ιδιωτικών καλλιεργειών, συνεργασία με τοπικά θερμοκήπια για καλύτερο εφοδιασμό, αναδιοργάνωση των καλλιεργειών

Στις αγορές του εξωτερικού, με όχημα την πολυμετοχικότητα των παραγωγών και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την συνεχή εκπαίδευση του αγρότη, στοχεύει η εταιρία Λακωνικοί Κήποι ΑΕ, αντικείμενο της οποίας είναι η παραγωγή συμβατικού φρεσκοστυμμένου - NFC χυμού Πορτοκαλιού στις μεγαλύτερες εμφιαλωτικές μονάδες της Ελλάδος και της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία συμμετέχει στις: Χυμοποιητήριο BIOFRESH AE - 18%, Project εμφιαλωτηρίου FRESHLAND - 25%, Εξαγωγή Βιολογικών φρούτων ROYAL FRUIT HELLAS -15%, Βιολογικά Προϊόντα Λακωνικοί Βιοκήποι - 100%.

Της Ελενας Ερμείδου

Πρόκειται για μία εταιρία αμιγώς ελληνική που δημιουργήθηκε αρχικά από την ανάγκη Ολικής Κάλυψης των Αναγκών της βιομηχανίας χυμοποίησης, όπως για παράδειγμα το χυμοποιείο της BIOFRESH και κυρίως για την μεγάλη ανάγκη των αγροτών για σύγχρονες λύσεις αλλά και διεξόδους της καλλιέργειας τους.

Τεχνολογία για την ανάδειξη του ντόπιου παραγωγού

Πέραν του σεβασμού προς την παράδοση της Λακωνικής γης, οι Λακωνικοί Κήποι εφαρμόζουν και την τεχνολογική ανάπτυξη, ώστε ο ντόπιος παραγωγός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τη διαδικασία, τα στάδια και την εξέλιξη της παραγωγής, όπως που είναι τα συνεργία συγκομιδής, πότε θα γίνει η συγκομιδή, ποιοτικά στοιχεία για την σοδειά του και άλλα. Τα στοιχεία αυτά μπορεί άμεσα να τα συλλέγει μέσα από την εταιρική ιστοσελίδα της εταιρίας.

Επιπροσθέτως, υπάρχει συνεχής εκπαίδευση προς τον τοπικό αγρότη ώστε να γνωρίζει και να αποφασίζει ό,τι είναι πιο αποδοτικό για εκείνον.

Κύριες δραστηριότητες

Οι Λακωνικοί Κήποι δραστηριοποιούνται

α) στην αξιοποίηση γης για την δημιουργία ιδιωτικών καλλιεργειών βιολογικού και συμβατικού πορτοκαλιού,

β) στη συνεργασία με τοπικά θερμοκήπια για τον καλύτερο εφοδιασμό των αγροτών (πιο αποδοτικά και ανθεκτικά δέντρα και ποικιλίες φρούτων) και

γ) στην αναδιοργάνωση των καλλιεργειών με την εισαγωγή νέων ποικιλιών με περισσότερη αντοχή στον παγετό, καλύτερη απόδοση χυμού ανά καρπό και άλλα.

Η εξωστρέφεια είναι βασικό χαρακτηριστικό της εταιρίας, καθώς μέσω της εταιρίας Biofresh, οι Λακωνικοί Κήποι διεισδύουν σε 42 χώρες σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, ΗΠΑ και Άπω Ανατολή.

Επιπλέον στόχοι των Λακωνικών Κήπων

Οι Λακωνικοί Κήποι στοχεύουν στη μελλοντική τους ανάπτυξη μέσω

• Εξαγωγής Φρέσκων Βιολογικών φρούτων.

• Βιομηχανικής χρήσης φρέσκων φρούτων, εκτός του πορτοκαλιού (κομπόστα, χυμό).

• Εμπορικής αξιοποίησης συστήματος Πέλετ, από τα υπό-προϊόντα της παραγωγής χυμών όπως φλούδα πορτοκαλιού και τη χρήση των κλαδεμάτων με την χρήση υψηλής τεχνολογίας.

• Εμπορικής αξιοποίησης κάθε είδους προϊόντος που βγάζει η Λακωνική γη όπως το λάδι, οι ελιές και άλλα.

Κοινωνική Ευθύνη – προτεραιότητα της εταιρίας

Στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης η εταιρία επιλέγει τον εφοδιασμός των αγροτών με βιολογικά λιπάσματα με μηδενικό κόστος από τα υπο-προϊόντα παραγωγής της Biofresh Α.Ε. με επακόλουθο την μείωση του κόστους καλλιέργειας για τους αγρότες.

Την άμεση πληρωμή εντός επτά (7) εργάσιμων ημερών και μετοχική συμμετοχή .

Την υποστήριξη και παροχή υπηρεσιών προς τους αγρότες με λύσεις και βοήθειας ειδικά για την Βιολογική καλλιέργεια καθώς, καθώς και την Χρήση τοπικών Διαλεκτιρίων.

MarketingWeek Online

6 Οκτωβρίου 2014

Λακωνικοί Κήποι: Έμφαση στις βιολογικές καλλιέργειες πορτοκαλιού

Παρουσιάστηκε το σαββατοκύριακο σε δημοσιογράφους η εταιρεία Λακωνικοί Κήποι Α.Ε., η οποία δημιουργήθηκε αρχικά για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας χυμοποίησης.

Αντικείμενό της είναι η παραγωγή συμβατικού φρεσκοστυμμένου NFC χυμού πορτοκαλιού σε εμφιαλωτικές μονάδες της Ελλάδος και της Ευρώπης. Οι Λακωνικοί Κήποι δραστηριοποιούνται στην αξιοποίηση γης για τη δημιουργία ιδιωτικών καλλιεργειών βιολογικού και συμβατικού πορτοκαλιού, στη συνεργασία με τοπικά θερμοκήπια και στην αναδιοργάνωση των καλλιεργειών με την εισαγωγή νέων, περισσότερο ανθεκτικών και αποδοτικών ποικιλιών. Η εταιρεία συμμετέχει στις ακόλουθες εταιρείες: Χυμοποιητήριο Biofresh (18%), Project εμφιαλωτηρίου Freshland (25%), εξαγωγή βιολογικών φρούτων Royal Fruit Hellas (15%) και βιολογικά προϊόντα Λακωνικοί Βιοκήποι (100%). Δραστηριοποιείται σε 42 χώρες και στόχος της είναι ακόμα η εξαγωγή φρέσκων βιολογικών φρούτων, η βιομηχανική χρήση φρέσκων φρούτων, η εμπορική αξιοποίηση συστήματος Πέλετ, από τα υπό-προϊόντα της παραγωγής χυμών και τέλος, η εμπορική αξιοποίηση

κάθε είδους προϊόντος που βγάζει η λακωνική γη (λάδι, ελιές κ.α.).

NEWS.gr

Του Γιώργου Λαμπίρη

“Ελάτε να ενώσουμε τους κήπους μας”. Με το συγκεκριμένο σύνθημα, μία αμιγώς ελληνική εταιρεία λακωνικής καταγωγής, οι Λακωνικοί Κήποι, επένδυσε στην σπαρτιατική γη σε συνεργασία με την Biofresh S.A., δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό - για τα ελληνικά δεδομένα - προϊόν. Ταυτόχρονα, καλεί τους παραγωγούς της περιοχής να διαθέσουν την παραγωγή τους, συμμετέχοντας στο μετοχικό σχήμα.

Η πορεία της επιχείρησης ξεκίνησε το 2008, όταν η Biofresh S.A. δημιούργησε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο σε έκταση 50.000 τετραγωνικών μέτρων στη Σπάρτη.

Το 98% της παραγωγής σε εξαγωγές

Βασικός στρατηγικός στόχος της επιχείρησης ήταν και παραμένει η συνεργασία με χώρες του εξωτερικού, όπου διοχετεύεται το 98% της παραγωγής των Λακωνικών Κήπων, με τη στήριξη της Biofresh S.A.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Γιώργο Βαζένιο, “μόνο το 2% των προϊόντων της εταιρείας καταλήγει σε ελληνικά ράφια. Βασική μας επιθυμία είναι η πληρωμή τοις μετρητοίς από τις συνεργαζόμενες εταιρείες του εξωτερικού και κατ' επέκταση η εξόφληση των συνεργαζόμενων παραγωγών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο”.

Σημειωτέον, εξόφληση των παραγωγών γίνεται αυτή τη στιγμή σε διάστημα δέκα εργάσιμων ημερών. Παράλληλα οι Λακωνικοί Κήποι στηρίζουν τους παραγωγούς – ιδιοκτήτες, διευκολύνοντας στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης που χρειάζονται τα βιολογικά προϊόντα.

Οικονομικά μεγέθη - επενδύσεις

Η επένδυση της νέας μονάδας ανήλθε στα 15.000.000 ευρώ, απασχολώντας σήμερα συνολικά περί τους 50 εργαζομένους, ενώ προέρχεται στο σύνολό της από ίδια κεφάλαια και επιδότηση. Όπως σημειώνουν τα στελέχη της εταιρείας δεν χρησιμοποιήθηκε κανενός είδους δανεισμός τόσο εσωτερικός, όσο και τραπεζικός. Οι Λακωνικοί Κήποι δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή της Biofresh, πέντε ξένων επιχειρήσεων και μικρομετόχων, από ίδια κεφάλαια.

Αυτή τη στιγμή έχει εγκριθεί επένδυση ύψους 1.456.756 ευρώ για την ίδρυση μονάδας παραγωγής πέλετ από φλοιό εσπεριδοειδών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία εγκαταστάσεων για την εμφιάλωση των προϊόντων της εταιρείας.

Ήδη οι Λακωνικοί Κήποι σε μία προσπάθεια καθετοποίησης της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων της προχώρησαν στην ένταξή τους στη μετοχική σύνθεση της νεοσυσταθείσας Freshland Α.Ε. με την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου. Η νέα εταιρεία θα αναλάβει την εμφιάλωση των προϊόντων με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων της.

“Αυτή τη στιγμή έχει εγκριθεί ένα επενδυτικό πλάνο, ύψους 12.000.000 ευρώ, από το οποίο το 60% προέρχεται από επιδότηση, το 15% από δανειοδότηση και το υπόλοιπο 25% από ίδια κεφάλαια”, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Biofresh Κωνσταντίνος Ψαραδέλης.

“H επένδυση θα γίνει σε οικόπεδο όμορο με τις εγκαταστάσεις εκχύμωσης της Biofresh, εκτάσεως 18,5 στρεμμάτων, με 5.000 στρέμματα καλυμμένου χώρου βιομηχανικής παραγωγής και θα απασχολεί 50 άτομα”, συμπληρώνει ο κύριος Ψαραδέλης. “Κάτι τέτοιο εκτός από το branded προϊόν των Λακωνικών Κήπων θα δίνει και τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων Private Label. Μία ακόμα επένδυση είναι το ξηραντήριο των υπολειμμάτων της παραγωγής και της χυμοποίησης με τη δημιουργία πέλετ και λιπασμάτων”.

Φυσικός μη συμπυκνωμένος χυμός πορτοκαλιού

Κορωνίδα της επιχείρησης αποτελεί η παραγωγή μη συμπυκνωμένου, φρέσκου συμβατικού χυμού NFC (Not From Concentrate), ενώ οι ιθύνοντες της επιχείρησης έχουν να υπερηφανεύονται ότι οι Λακωνικοί Κήποι ήταν η πρώτη εταιρεία που εφάρμοσε τη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής στη χώρα μας.

Δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της παραγωγής και διακίνησης βιολογικών φρέσκων πορτοκαλιών, συμπυκνωμένου βιολογικού χυμού πορτοκαλιού, καθώς και στην εξαγωγή φρέσκων φρούτων. Διαθέτουν πιστοποίηση από την TUV Austria Hellas. Κατά την παραγωγή χρησιμοποιείται ασηπτική PET συσκευασία, η οποία προστατεύει το προϊόν από οποιασδήποτε μορφής επιμόλυνση.

Παράλληλα, η εταιρεία διαχειρίζεται την εμπορία του εμφιαλωμένου φρεσκοστυμμένου χυμού της Biofresh Sparti's Juice στην Ελλάδα, στον τομέα των φρέσκων φρούτων και χυμών για βιομηχανική χρήση. Επίσης παράγεται χυμός λεμονιού, με προϊόντα που προέρχονται από την περιοχή της Κορινθίας.

Η επιχείρηση παράγει τέσσερις βασικές ποικιλίες πορτοκαλιού: Βαλέντσια, Μέρλιν, Σαγκουίνι και Νάβαλ.

Μετοχική Σύνθεση

Στη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης συμμετέχουν αναλογικά η Biofresh AE με ποσοστό 22,71%, η Biofresh Europe (με έδρα τη Γερμανία) με ποσοστό 19,95%, η KSY juice Blends στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 31,34%, ιδιώτες με ποσοστό 21,52%και λοιπά κεφάλαια 5%.

Η εταιρεία αποτελείται από 147 μετόχους και μικρομετόχους – εκ των οποίων και παραγωγοί πορτοκαλιού - και στόχευση είναι “να αποκτήσει υπεραξία των λακωνικό πορτοκάλι”, όπως τονίζει ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Βαζένιος.

Εγκαταστάσεις - καλλιέργειες

Οι εκτάσεις, τις οποίες διαχειρίζεται συνολικά η εταιρεία ανέρχονται στα 168.000 στρέμματα στην περιοχή της Λακωνίας. “Από το σύνολο της παραγωγής 15.000 τόνων βιολογικών πορτοκαλιών που έχουμε στη διάθεσή μας, οι οι Λακωνικοί Κήποι εκμεταλλεύονται 5.000 τόνους προερχόμενους από τη Λακωνία, 3.000 τόνους από την Άρτα, 2.000 από την Ηλεία και 1.000 τόνους από τη Μεσσηνία” σημειώνει ο κύριος Βαζένιος.

“Σε επίπεδο συμβατικών πορτοκαλιών οι Λακωνικοί Κήποι διαχειρίζονται γύρω στους 250.000 τόνους στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας και 80.000 τόνους στην περιοχή της Σπάρτης”, συμπληρώνει.

Η εμπορική έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ διαθέτει επίσης γραφεία στη Σκάλα Λακωνίας και στη Σπάρτη για τον έλεγχο και τη διαχείριση της παραγωγής.

Από το δέντρο στην παραγωγή χυμού μέσα σε 24 ώρες

Όπως εξηγεί, ο διευθυντής λειτουργίας της εταιρείας, Χάρης Πράσινος, “η συγκομιδή γίνεται με σύγχρονα μέσα, είτε με φορτηγά είτε με κάδους, ελέγχεται ηλεκτρονικά και μέσα σε 24 ώρες το προϊόν παραδίδεται στο εργοστάσιο για κοπή και εκχύμωση, ώστε να διατηρούνται ανέπαφα όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χυμού”.

Μελλοντικοί Στόχοι

-Είσοδος σε νέους βιολογικούς φρουτοχυμούς (Apple NFC, Grapefruit NFC, Bio peach pure)

-Ενοικίαση επιπλέον 1000 στρεμμάτων, συνολικά 2000 στρέμματα φυτειών πορτοκαλιού και κίτρου

-Ενοικίαση 300 στρεμμάτων για παραγωγή μήλων

-Ενοικίαση 300 στρεμμάτων για παραγωγή ροδακίνων

-Μικρή μονάδα παραγωγής Βουλγαρία ή βόρειο Ελλάδα ή εναλλακτικά ενοικίαση facon παραγωγής

-Εκμετάλλευση φάρμας στη Σπάρτη 720 στρεμμάτων με παραγωγή bioproducts όπως γάλα, κρέας, ρίγανη, θυμάρια , μέντα

-Παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου

-Παραγωγή βιολογικής μαρμελάδας

Ergonblog.gr

ΤΡΊΤΗ, 7 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2014

Νέα επένδυση 12 εκατ. από τους «Λακωνικούς Κήπους»

Επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου εμφιάλωσης χυμών στη Σπάρτη δρομολογεί η εταιρεία «Λακωνικοί Κήποι».

Η εταιρεία, η οποία αποτελεί σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα και ομάδα καλλιεργητών της Λακωνίας, επιδιώκει πέρα από την εμπορία νωπών φρούτων και τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές, να επεκτείνει την παρουσία της στην εμφιάλωση και εμπορία επώνυμων χυμών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αιχμή το βιολογικό. Στο στόχαστρό της βρίσκονται οι διεθνείς αγορές και ειδικότερα οι ΗΠΑ, όπου η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα αυξάνεται θεαματικά.

Σχέδια υπάρχουν και για την ελληνική αγορά, ωστόσο αυτά αφορούν πρωτίστως την κατηγορία των premium χυμών, όπου παρά την κρίση υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης. Όπως ανέφεραν σε δημοσιογράφους στελέχη των «Λακωνικών Κήπων» στο περιθώριο πρόσφατης εκδήλωσης, στόχος είναι η αξιοποίηση του ποιοτικού καρπού που παράγει ο πρωτογενής τομέας της χώρας και η διάθεσή του στις διεθνείς αγορές προς όφελος των καλλιεργητών και της εταιρείας αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλουν να κάνουν συμμέτοχους και άλλους καλλιεργητές της περιοχής, οι οποίοι σύμφωνα με τους ανθρώπους των «Λακωνικών Κήπων» μόνο κερδισμένοι θα βγουν εάν συνεργαστούν με την εταιρεία, προμηθεύοντάς της με τα προϊόντα τους. Την κατασκευή και λειτουργία του εμφιαλωτηρίου θα αναλάβει η εταιρεία Freshland, στην οποία εκτός των Λακωνικών Κήπων συμμετέχουν με πλειοψηφικό ποσοστό η Biofresh hellas.

 • Τα γραφεία των Λακωνικών Κήπων στην Σπάρτη είναι έτοιμα. Σας περιμένουμε για να γνωριστούμε και να καλύψουμε τις ανάγκες σας.

2. Αναλυτικό Πρόγραμμα Συγκομιδής

 • C1 φορτηγό περισυλλογής

 • C2 φορτηγό περισυλλογής κάδων

 • A1 Γεωπονός

 • Κάδος 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10

3. Χάρτης με περιοχές συγκομιδής


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

4. Εκθέσεις

SIAL 16-20 October 2016

 invit-LG_zpsc8pfb5yr.jpg

Orange Festival 2016

 photo afisa_zpsupfbcuau.jpg

Μυθική Πελοπόννησος 2013

Εγκαίνια ανακαίνισης Δήμου Αμαρουσίου 12/04/2014

Εκδήλωση παρουσίασης νέων δραστηριοτήτων των Λακωνικών Κήπων 12/07/2014

Δραστηριότητες

 1. Εξαγωγή Φρέσκων φρούτων (Διαθέσιμες Συσκευασίες)

  Χαρτοκιβώτιο 5,10,15 κιλών

  Πλαστικό δίχτυ 2.5 κιλών

 2. Φρέσκα φρούτα για βιομηχανική χρήση - χυμών

  Διαθέσιμη συσκευασία - κάδος 4.5-5 τόνων

 3. Φρέσκα Λαχανικά και άλλα φρούτα 5,10,15 κιλών

 4. Συσκευασία φρέσκων φρούτων για P/L 5,10,15 κιλών

 5. Κάθε ποιότητα Λακωνικού Ελαιόλαδου

 6. Πέλετς και τούβλα από τα υπο-προϊόντα της παραγωγής της Biofresh όπως φλούδα πορτοκαλιού με την χρήση σημερινής υψηλής τεχνολογίας

  Πέλετς για ζωοτροφή

  Τούβλα για κάψιμο με άρωμα Εσπεριδοειδών

Δραστηριότητες μέσα στην Αγροτική κοινότητα

 1. Η απόκτηση γης για την δημιουργία ιδιωτικών καλλιεργειών πορτοκαλιού.

 2. Δημιουργία Θερμοκηπίων για τον εφοδιασμό των αγροτών καλύτερα πιο αποδοτικά και ανθεκτικά δέντρα και ποικιλίες φρούτων.

 3. Δημιουργία αγροτικών συνεταιρισμών ώστε να αυξηθεί η απόδοση, να μειωθεί το κόστος και να ελέγχετε καλύτερα η ποιότητα του φρούτου.

 4. Αναδιοργάνωση των καλλιεργειών με την εισαγωγή νέων ποικιλιών που να αντέχουν περισσότερο στον παγετό, καλύτερη απόδοση χυμού ανά καρπό κτλ.

Κοινωνική ευθύνη και ανταπόδοση στην αγροτική Λακωνική κοινότητα

 1. εφοδιασμός των αγροτών με βιολογικά λιπάσματα με μηδενικό κόστος από τα υπο-προϊόντα παραγωγής της Biofresh Α.Ε. με επακόλουθο την μείωση του κόστους καλλιέργειας για τους αγρότες.

 2. η οργάνωση και εκπαίδευσης των αγροτών στην χρήση προϊόντων e-banking για την καλύτερη εξυπηρέτηση δανείων, πληρωμών , επιδοτήσεων κτλ.

 3. υποστήριξη και παροχή υπηρεσιών προς τους αγρότες με λύσεις και βοήθειας ειδικά για την Βιολογική καλλιέργεια

 4. χρήση τοπικών Διαλεκτιρίων

Λιανεμπόριο

Οι Λακωνικοί Κήποι ανέλαβαν την εμπορία και διαχείριση του εμφιαλωμένου προϊόντος φρεσκοστυμμένου χυμού της Biofresh Sparti’s Juice στην Ελλάδα. Η διάθεση αυτή είναι δυνατή μέσω της συνεργασίας με τους καλύτερους εμφιαλωτές και διανομείς ψυγείου στον χώρο των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων.